|
2010-12-05 01:02:03, vasárnap
|
|
|
Mese a szaloncukorról
/Ancsuboszi_adventi naptár_ december 15/
Báró Podmaniczky Frigyes emlékirataiban leírja, hogy egyik nagynénikéje, egy osztrák hölgy volt az, aki 1825-ben először állított karácsonyfát Magyarországon. Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára. Csak az 1800-as évek végétől terjedt el a szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés. A cukorka neve a német Salonzuckerl szóból ered, ezért nem meglepő, hogy Jókai még "szalonczukkedli"-nek nevezte. Kezdetben egyszerű cukorkaféleségeket, csokoládégolyócskákat burkoltak selyempapírba, majd színes sztaniolba. A budapesti Vendéglátó-ipari Múzeumban jelenleg is megtekinthető 30, különböző színű régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapír, és itt csodálhatunk meg egy "ricselő gépet" is. Ez utóbbi egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját lehetett egy mozdulattal berojtozni. Hajdanvolt híres budapesti és vidéki cukrászdákban az inasoknak volt tisztük működtetni.
Annak ellenére, hogy a cukorka a XIX. század közepén jelent meg hazánkban először, 1891-ben Hegyesi József "magyar-franczia szakács és vállalkozó" már tizenhétféle szaloncukorreceptet említ. A szerző A legújabb házi czukrászat című kézikönyvében így például megtaláljuk a "szalon-ananász czukorkák, a szaloncréme-bonbonok, a szalon-marasquin-czukorkák, a szalon-pisztácz-czukorkák" receptjeit is.
Igen nagy becsben tartották ezt az édességet Erdélyben és a Felvidéken is, ahová magyar közvetítéssel került. Sokan meg sem ették, évekig őrizgették az újabb és újabb ünnepre, mások csak a papírjára vigyáztak, abba csomagolták a következő évben a saját maguk főzte szaloncukrot.
A cukrászok mintakönyv alapján készítették a szaloncukrot a kívánt ízűre, burkolatúra. A kiválasztott fajták elegáns csomagokban kerültek a vásárlókhoz. Az ünnepek előtt a kiszállítást is a cukrászinasok végezték, amelynek fejében egy kis borravaló ütötte érte a markukat. A híres fővárosi cukrászdák nem engedhették meg maguknak, hogy ne legyen egy saját titkos szaloncukorreceptjük, nem beszélve a rengeteg családi receptről. Így a "hőskorban" is legalább annyiféle szaloncukrot lehetett kapni, mint manapság.
A legnevesebb cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, amihez gyakran naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírgyárak ekkortájt közel 1000 fajta sztaniolpapírból biztosítottak választékot a díszítéshez. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét.
A századfordulótól indult meg a cukorka- és csokoládégyárak tömegtermelése. A gyári készítmények a háziasszonyok köréből eleinte nemtetszést váltottak ki. Azonban a fokozatosan javuló minőség, az egyre tetszetősebb csomagolás, a széles körű választék és a kézműves készítményeknél lényegesen szolidabb árak gyorsan meggyőzték a vásárlókat. Így a cukrászdák a későbbiekben már csak az egyedi és különleges (marcipános, zselés, gyümölcskocsonyás stb.) szaloncukrokat készítették és árusították
z első és a második világháború körüli elszegényedés idején visszaszorult a gyári szaloncukor-termelés. Ez az időszak arra kényszerítette a családokat, hogy saját szükségletükre otthon állítsanak elő karácsonyfadíszeket, fára függeszthető édességeket és szaloncukrot, ha éppen volt miből. Újra divatba jöttek a mézes készítmények, a tojáshabbal gyártott díszek, de formáltak krumplicukorból, aszalt gyümölcsök segítségével is figurákat, sőt édességeket melasz, sütőtök és sárgarépa felhasználásával is. A szaloncukor tömeges megjelenése az ötvenes években következett be, ám - mint annyi minden más - uniformizálva. Sokan emlékeznek még a halványsárga vagy rózsaszín belű konzum, később zselés ízesítésű cukorkákra. A klasszikusan széles választék a piacgazdasággal jelent meg újból. A fogyasztói társadalom igényeit kielégítendő ma már a mákostól egészen a feketeerdei ízűig mindenféle kapható.
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent |
|
Címkék: sztaniolpapírból, századfordulótól, felhasználásával, piacgazdasággal, szalonczukkedli, krumplicukorból, készítményeknél, csokoládégyárak, kényszerítette, magyarországon, emlékirataiban, tömegtermelése, szaloncukrokat, szükségletükre, szaloncukorról, háziasszonyok, karácsonyfára, biztosítottak, selyempapírba, becsomagolták, cukrászinasok, visszaszorult, elszegényedés, uniformizálva, felhasználtak, sztaniolpapír, közvetítéssel, cukrászdákban, megtekinthető, kézikönyvében, tizenhétféle, salonzuckerl, szaloncukrot, készítmények, cukrászdában, későbbiekben, osztrák hölgy, 1800-as évek, cukorka neve, német Salonzuckerl, budapesti Vendéglátó-ipari, szaloncukor papírját, mozdulattal berojtozni, inasoknak volt, legújabb házi, édességet Erdélyben, papírjára vigyáztak, következő évben, saját maguk, cukrászok mintakönyv, kívánt ízűre, kiválasztott fajták, Báró Podmaniczky Frigyes, Vendéglátó-ipari Múzeumban, Hegyesi József,
|
|
|
|
osztrák hölgy, 1800-as évek, cukorka neve, német Salonzuckerl, budapesti Vendéglátó-ipari, szaloncukor papírját, mozdulattal berojtozni, inasoknak volt, legújabb házi, édességet Erdélyben, papírjára vigyáztak, következő évben, saját maguk, cukrászok mintakönyv, kívánt ízűre, kiválasztott fajták, ünnepek előtt, cukrászinasok végezték, híres fővárosi, saját titkos, rengeteg családi, legnevesebb cukrászdákban, pozitív formákat, folyékony cukrot, cukor megdermedt, papírgyárak ekkortájt, papírra angyalkákat, karácsonyfára akasztani, századfordulótól indult, gyári készítmények, háziasszonyok köréből, fokozatosan javuló, egyre tetszetősebb, széles körű, kézműves készítményeknél, második világháború, időszak arra, mézes készítmények, tojáshabbal gyártott, szaloncukor tömeges, ötvenes években, halványsárga vagy, klasszikusan széles, piacgazdasággal jelent, fogyasztói társadalom, mákostól egészen, feketeerdei ízűig, sztaniolpapírból, századfordulótól, felhasználásával, piacgazdasággal, szalonczukkedli, krumplicukorból, készítményeknél, csokoládégyárak, kényszerítette, magyarországon, emlékirataiban, tömegtermelése, szaloncukrokat, szükségletükre, szaloncukorról, háziasszonyok, karácsonyfára, biztosítottak, selyempapírba, becsomagolták, cukrászinasok, visszaszorult, elszegényedés, uniformizálva, felhasználtak, sztaniolpapír, közvetítéssel, cukrászdákban, megtekinthető, kézikönyvében, tizenhétféle, salonzuckerl, szaloncukrot, készítmények, cukrászdában, későbbiekben, klasszikusan, segítségével, ragasztottak, csodálhatunk, halványsárga, kiválasztott, kielégítendő, nagynénikéje, mézesbábokat, karácsonyfát, süteményeket, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5332
- e Hét: 40318
- e Hónap: 73472
- e Év: 307219
|
|
|